sâmbătă, 30 iunie 2012

Parcul National Cheile Nerei

Suprafata Parcului este de 36.758 ha, din care fond forestier 30.169 ha, fanete 3.705 ha, pasuni 2.350 ha, alte categorii de terenuri agricole 116 ha, alte terenuri 418 ha. Parcul este constituit dintr-un platou calcaros strabatut de raul Nera si afluentii sai, dand nastere unor sectoare de chei dominate de pereti abrupti în care grotele, pesterile, lacurile carstice (Lacul Dracului, Ochiul Beiului), izbucurile (Izbucul Bigar si Iordan) si cascadele (Cascada Beusnita) sunt frecvent întalnite. Alaturi de acestea apar sectoare de tunele si poteci de acces sapate în stanca de catre om.
Flora, foarte bogata, tipic forestiera, este reprezentata prin 1086 taxoni (60% din flora judetului). Printre raritati mentionam: tisa, alunul turcesc, arborele mamut, ghimpele si cornisorul. Fauna este reprezentata prin 1890 taxoni de nevertebrate si 124 taxoni din cadrul vertebratelor. Dintre speciile rare amintim: scorpionul, vipera cu corn, gusterul, fasa mare, lilieci, etc. Puncte de acces in Parc: Oravita, Sasca Montana, Sopotu Nou, Carbunari, Bozovici, Anina; Acces auto: pe DN57b din Baile Herculane pe ruta Bozovici – Sopotu Nou – Anina – Oravita; pe DN57b din Timisoara pe ruta Oravita – Sasca Montana – Carbunari; pe DN58 din Resita pe ruta Anina – Bozovici. Bijuteriile Parcului:
- Lacul Dracului: Fenomen carstic unic in Romania. Apa are o culoare aparenta albastru-verzuie, diametrul de 20 m, 700 de mp si o adancime maxima de 12-13 m, fiind format prin prabusirea tavanului pesterii alaturate si alimentat prin fisurile carstice. - Lacul Ochiul Beiului: Un lac albastru, care nu ingheata niciodata. Are o suprafata de 284 mp, adancimea maxima de 3,6 m. Traditia spune ca neasemuitele frumuseti ale zonei, ce ascunde atatea minuni si mistere, sunt alimentate mereu de “lacrimile” unui bei legendar, de unde si numele pe care acest loc l-a imprumutat de la cel ce a pornit candva legenda: “Ochiul Beiului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu