sâmbătă, 23 iulie 2011

Insula Wight

Cunoscută pentru frumuseţea ei naturală deosebită şi pentru calităţile nautice celebre în lume, Insula Wight este situată în sudul Angliei, respectiv sudul comitatului Hampshire. Este separată de Anglia de către Solent. Serviciile ferry asigură legătura cu Anglia în diferite puncte ca:

De la Southampton la Cowes
De la Portsmouth Harbour la Ryde Pier
De la Portsmouth Gunwharf la Fishbourne
De la Lymington la Yarmouth.

În timpul ocupaţiei romane (50-400 A.D) insula a fost numită "Vectis" denumire care este şi azi folosită destul de des. Numele Vectis a fost abandonat când Romanii au părăsit insula în sec.5 A.D. Cât despre ortografia cuvântului Wight părerile sunt împărţite.
Insula Wight este cunoscută din timpurile Victoriene ca o staţiune de vacanţă.
Are o istorie bogată, având chiar statutul scurt de independenţă în sec.15.
A fost locul reşedinţei de vară preferat al reginei Victoria, a fost casa poetului Alfred Lord Tennyson şi în sfârşit locul unde se află Osborne House de la East Cowes.

Istoria maritimă şi industrială a insulei cuprinde:

Construcţia de ambarcaţiuni
Confecţionarea velelor
Construirea „ bărcilor zburătoare”, primul hovecraft din lume (ambarcaţiune pe perne cu aer)
Testarea şi dezvoltarea rachetelor spaţiale britanice
Este locul de desfăşurare a Festivalului Internaţional de Jazz (Bestival)
Şi a recentului reînnoit Festival al Isle of Wight de muzică rock.
Este cea mai bogată locaţie în fosile de dinozauri din Europa şi cuprinde o mare varietate de viaţă sălbatică (păsări şi animale)

Insula Wight are forma unui diamant şi acoperă o suprafaţă de 380 km patraţi. Mai mult de jumătate din insulă, în special partea vestică, este desemnată ca fiind "zona de o frumuseţe naturală remarcabilă".
258 km. patraţi este suprafaţă agricolă, 52 km. patraţi are zone dezvoltate şi 92 km. patraţi este zonă de coastă.
West Wight este zona predominant rurală, cu linii de coastă dominată de şiruri de dune calcaroase care străbat toată insula şi se termină cu mormanul The Needles, poate cel mai fotografiat aspect al insulei Wight.
Cel mai înalt punct al insulei este St. Boniface Down, 241 m. Restul insulei are un peisaj divers, cel mai notabil fiind stâncile domoale şi cele de lângă ţărm care oferă un habitat excelent vieţii sălbatice şi este protejat pe plan internaţional.
Râul Medina curge spre nord şi se varsă în râul Solent, în timp ce celălalt râu important, râul Yar curge spre NE, făcându-ţi apariţia la Bembridge Harbour, la capătul de est al insulei. Mai există un râu cu acelaşi nume, Yar, care curge pe o distanţă scurtă de la Freshwater Bay spre estuarul Yarmouth. Pentru a evita orice confuzie au fost denumite Eastern Yar şi Western Yar.

Coasta sudică a insulei se mărgineşte cu Canalul Mânecii (English Channel). Fără intervenţia omului, insula se poate împărţi în trei, marea intrând la capătul vestic al insulei unde un depozit de pietricele separă Freshwater Bay de apa stătătoare, mlăştinoasă a Western Yar-ului, la est de Freshwater, iar la capătul estic al insulei unde o fâşie îngustă de pământ separă Sandown Bay de bazinul mlăştinos al Eatern Yar-ului, la est de Sandown. Yarmouth însuşi a fost o insulă înconjurat de apă fiind legat de restul insulei de o bucată de pământ la est de oraş.

Insula Wight este locul unde trăiesc veveriţele roşcate neexistând veveriţe gri pe insulă; nu există nici căprioare sălvbatice în schimb sunt specii rare şi protejate ca: hârciogul şi specii rare de liliac.
Insula Wight are 13 plaje cu un standard ridicat respectând criteriile stricte impuse de EnCams, fiind curate şi sigure pentru vizitatori. Insula Wight este unul din locurile cele mai însorite şi calde din Regatul Unit.
www.insulawight.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu