joi, 21 iulie 2011

Fuji-san, cel mai cunoscut punct turistic al Japoniei

Muntele Fuji este cel mai inalt din Japonia (3776 m) si delimiteaza granita dintre prefecturile Shizuoka si Yamanashi, la vest de Tokyo, oras din care varful poate fi admirat in zilele cu cer senin. Este centrul parcului national Fuji-Hakone-Izu, in care sunt incluse si Cele Cinci Lacuri Fuji, Hakone, parti din Peninsula Izu, precum si toate insulele Izu.

Un vulcan adormit, dar fermecator
Muntele are o forma tipica de con, cu un diametru de 50 de km la baza sa, iar varful este format de un crater larg, cu diametrul de 500 m. In timpul iernii, partea superioara a vulcanului este acoperita in intregime de zapada, insa fasii subtiri de gheata permanenta, din interiorul dar si la suprafata craterului pot fi vazute chiar si in mijlocul verii. Cu toate acestea, orice urme ale glaciatiunilor trecute au disparut in totalitate, din cauza ca vulcanul este acoperit aproape in intregime de lava uscata si roci piroclastice, rezultate in urma eruptiilor vulcanice din trecut, vulcanul devenind activ imediat dupa glaciatiunea cuaternara.

Trei vulcani intr-unul
In ciuda aparentelor, vulcanul nu este format dintr-o singura structura, ci din trei vulcani diferiti, ce formeaza un grup de conuri suprapuse: Komitake, cel mai vechi con, Ko-Fuji si actualul Fuji, cel mai nou vulcan.
Din cauza proportiilor sale considerabile si a formei perfect simetrice a conului, muntele Fuji a intrat in mitologia si cultura japoneza si a fost imortalizat in numeroase opere de arta autohtone, precum Cele 36 de perspective asupra Mt. Fuji, ale lui Katsushika Hokusai, din perioada Edo (sec. 18-19). Japonezii il denumesc Fuji-san, insa particula 'san' inseamna pur si simplu 'munte' si nu are nici o legatura cu adresarea politicoasa pe care o stim din filme.

Doar doua luni de vizite
Perioada oficiala de vizitare a muntelui este scurta – numai doua luni, din iulie pana in august. In acest sezon, cand in Tokyo si in orasele mari temperatura poate fi foarte ridicata, pana la 40 grade, in varful muntelui Fuji este racoare sau chiar frig, uneori sub zero grade. Vizitele si catararile in afara sezonului oficial sunt si ilegale, dar si deosebit de periculoase, daca turistii nu au o experienta bogata in catarari si echipament alpin. Vremea pe Muntele Fuji este capricioasa si poate oferi surprize neplacute, daca nu sunt luate toate masurile de precautie inainte de efectuarea excursiei.
Catararea pe munte se poate initia din orice directie, insa facilitatile de cazare sau popas scurt sunt deschise numai in perioada oficiala a vizitelor. Pentru a ajunge la poalele vulcanului puteti lua un autobuz din Tokyo, insa varianta cea mai putin costisitoare este sa luati trenul din Shinjuku pana la Gotemba.

http://www.funtur.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu