joi, 21 iulie 2011

Marele Zid Chinezesc


Marele Zid Chinezesc este impunator mai ales prin lungimea sa, ce ar fi trebuit sa acopere granita de vest a Chinei. Rolul sau defensiv a fost insa eludat de factorul uman: mongolii i-au mituit pe soldatii de garda si au invadat nestingheriti China. Marele Zid Chinezesc, una dintre cele sapte minuni medievale ale lumii, a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1987. Zidul se intinde pe mai mult de 6500 km si traverseaza toata partea de nord a tarii, constructia sa incepand in sec. VII i.e.n.; pana in sec. XVI e.n. a fost reconstruit si intretinut. S-a investit foarte mult in constructia sa mai ales intre 475 si 221 i.e.n., perioada cunoscuta sub numele de Razboiul Statelor din China, plina de turbulente si lupte pentru putere.

In timpul dinastiei Ming, ultima dinastie care a contribuit la constructia zidului, acesta a fost impartit in 9 sectoare, numite “Cele noua frontiere”, conduse de catre 9 districte militare - Liaodong, Jizhen, Xuanfu, Datong, Yansui, Ningxia, Guyuan si Gansu -, unele denumiri pastrandu-se pana in zilele noastre. Dupa aceea zidul a inceput sa-si piarda functionalitatea, n-a mai reusit sa-si pastreze functia de fortificatie militara in fata noii provocari aduse de armele moderne, perfectionate. El a ramas doar un simbol al Chinei antice, precum si o piesa de arhitectura deosebita a acelor vremuri.

Unul dintre miturile legate de Marele Zid Chinezesc este ca reprezinta singura constructie de pe pamant vizibila din spatiu. Astronautii spun ca exista totusi multe altele ce se pot observa din spatiu, fie cu ochiul liber sau cu aparate video digitale. Constructii precum aeroporturi, autostrazi largi sau chiar vehicule mari pot fi vazute de pe o orbita a planetei (cam de la 217 km altitudine). De la aceasta inaltime se poate observa cu ochiul liber si granita dintre tari. In ceea ce priveste Marele Zid Chinezesc, acesta este chiar mult mai putin vizibil decat alte obiecte. Unele portiuni din zid au fost distruse sau acoperite de teren incat se pot observa foarte greu sau chiar deloc de la o asemenea altitudine, dar in mod sigur nu se poate vedea de pe Luna.

Multi turisti prefera sa viziteze portiunea dintre Jinshanling si Simatai a zidului, care este foarte pitoreasca dar nu mereu usor de parcurs, deci asigurati-va ca aduceti gustari si apa de acasa. Totusi exista restaurante si magazine din care va puteti aproviziona in ambele localitati, chiar si pensiuni unde puteti petrece o noapte si buticuri de unde se pot cumpara suveniruri. Este un drum de 2 ore cu masina din Beijing pana in oricare dintre cele doua statiuni, iar plimbarea propriu-zisa, de-a lungul zidului, dureaza intre 3 si 5 ore. O alta portiune a zidului ce poate fi vizitata, mai spectaculoasa decat cea din zona Beijin, este sectiunea din districtul Ningxia, marginit la nord de Mongolia si casa a triburilor mongole in timpul invaziilor acestora in China; sectiunea de aici s-a conservat intr-o stare foarte buna de-a lungul secolelor, din aceasta cauza a fost si denumita 'Muzeul Marelui Zid'.

http://www.funtur.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu